Ravna streha

Ravna strehaRavna streha ima, tako kot vsaka druga, nalogo, da dežju prepreči vdiranje v notranjost zgradbe, ter nudi ustrezno termično in hidroizolacijo. Je dokaj zahtevna za izvedbo, vendar pa nudi boljši izkoristek strehe. Streho lahko površinsko tudi dodatno zaščitimo, pri čemer je možnost, da na vrhnji strešni sloj ravne strehe nasujemo pesek oz. prodec, ozelenimo strešno površino ali na ravno streho položimo pohodne plošče.

Ravne strehe lahko delimo tudi na pohodne in nepohodne. Stanovalci izkoriščajo površino pohodne strehe za rekreacijo, za razgledno ploščad, za sušenje perila in podobno. Nepohodne strehe niso izkoriščene in nimajo preprostega dostopa.

V podjetju Tigra & Co. vam nudimo izvedbo ravnih streh z najkvalitetnejšimi kritinami za ravne strehe. Izvajamo hidroizolacije streh z kritinami na bazi EPDM. Izvajamo tudi hidroizolacije balkonov, teras, nadstreškov in drugih strešnih elementov.

Preberite več o izvedbi ravne strehe, ter o EPDM hidroizolaciji! Kliknite tukaj!

 


6 kriterijev za določanje kakovosti ravne strehe

Za učinkovitost in pričakovano življenjsko dobo mora ravna streha izpolnjevati vsaj naslednjih šest kriterijev kakovosti:

  • Zagotovljena mora biti nepropustnost za vodo v vseh slojih, ki ležijo nad toplotno izolacijo, temperaturne spremembe pa na materialih, ki so vgrajeni v konstrukcijo ravnih streh, ne smejo povzročati trajnih deformacij oziroma sprememb v strukturi.
  • Temeljna naloga vsake strehe je, da kritina zagotavlja hitro odvajanje meteorne vode s celotne površine. Ta kriterij je izpolnjen samo tedaj, če se meteorne vode po dežju na strehi ne zadržujejo dlje kot 24 ur. Pravilno izvedeno odvajanje vode največ pripomore h garanciji za dolgo življenjsko dobo strehe.
  • Sloji, ki zagotavljajo vodotesnost (hidroizolacije), so izpostavljeni velikim temperaturnim obremenitvam, zato se jim v pričakovani življenjski dobi mehanske lastnosti ne smejo bistveno poslabšati oziroma morajo biti sposobni prevzemati velike napetosti v materialu.
  • Sloji, ki ščitijo konstrukcijo pred atmosferskimi vplivi, morajo brez škode oziroma poslabšanja mehanskih lastnosti materiala, iz katerega so izdelani, prenesti te vplive oziroma ohraniti odpornost pred vplivi sončnega obsevanja in staranja.
  • Sloji, ki zagotavljajo zaščito pred atmosferskimi vplivi, morajo zagotavljati tudi določeno stopnjo zaščite pred mehanskimi vplivi (toča, močan veter, hoja vzdrževalcev…).
  • Detajli morajo biti takšni, da v celotni življenjski dobi strešne konstrukcije omogočajo kompenzacijo napetosti in deformacij, ki so posledica temperaturnih sprememb, in vsaj dvakratno varnost z upoštevanjem vpliva padavin. Močni nalivi v kombinaciji z vetrom lahko obremenijo odtoke streh z velikimi količinami vode, tako da ni zagotovljena hidravlična sposobnost odtokov za odvajanje vode – v takšnih primerih so lahko odtočne vertikale sistema za odvajanje vode s strehe obremenjene tlačno, kar zanesljivo pomeni zamakanje in škodo.

 


Preglejte naše reference in zahtevajte več informacij ali pa brezplačno svetovanje in ponudbo za naš program ravnih streh na 02 872 33 10 ali info@tigra.si!